Annapriset till Victoria Verseau

VictoriaVerseau_PhotoLoLööf2

Annapriset tilldelas Victoria Verseau för STHLM Debut-projektet Meril!
Priset delades ut på Stockholms Feministiska Filmfestival.

Juryns motivering:

Annapriset går till en filmskapare som med målmedvetenhet och ett starkt visuellt och konstnärligt uttryck gestaltar en djupt personlig historia som reflekterar transkvinnors situation idag. Filmskaparen tar oss med in i en historia som handlar om rätten till sin egen kropp och identitet.

Det är en autentisk och hjärtskärande historia som ställer viktiga frågor kring kön och rättigheter. Något vi särskilt ser i berättelsen är hur viktig den närmaste omgivningen är för individens välbefinnande och överlevnad.

Historien skapar ett behov hos publiken att ta till sig en viktig, ofta svår fråga och blir också ett call to action.

Vi ser en stark internationell potential i detta projekt som är ärligt, från idé till genomförande och där transkvinnors egna erfarenheter ligger som grund för själva idén och också gestaltas i produktionen.

Juryn har bestått av Helene Granqvist (ordförande), Anette Mattsson (vd Filmregion Stockholm-Mälardalen), Ylva Gustafssonoch Johanna Ginstmark (WIFT), Gerda Larsson (stiftelsen Chelha), Jessica MacDowall (producent) samt Charlotta Huldt Ramberg och Aase Smedler (UN Women nk Sverige).

(Fotograf bild ovan: Lo Lööf)

Kalendarium

Göteborgs Internationella Filmfestival (GiFF), 26 januari – 5 februari, 2018

Deadline STHLM debut 12 februari, 2018

Berlinale, 15 februari – 25 februari, 2018

Festival de Cannes, 8 maj – 19 maj, 2018

Producenten som ledare
Verksamhetsberättelse 2016 (PDF)
Verksamhetsberättelse 2016 (PDF)
Verksamhetsberättelse 2016 i rörlig form
Regional tillväxt

Film är inte bara en viktig kulturform. Film skapar tillväxt och arbetstillfällen. Allt fler kommuner och regioner arbetar strategiskt för att attrahera film- och TV-produktioner.

Läs mer