RÖST – ny kortfilmssatsning från SVT och SFI!

image001

Nästa år är det val och samtidigt firar Sverige startskottet för 100 år av demokrati. Svenska Filminstitutet och Sveriges Television uppmanar etablerade regissörer och nya filmskapare att göra kortfilm för att inspirera ett politiskt engagemang. För att få oss att rösta.

Orkanvågor driver människor på flykt. Kim Kardashian trollbinder en hel värld med sitt nya blonda hår samtidigt som mediahus anklagas för fake news. Vad är din roll i ett allt mer polariserat samhälle? Har du en åsikt?

Med den nya kortfilmssatsningen Röst önskar SVT och Filminstitutet hitta nya röster i berättelsen om Sverige. För att få en bredd i perspektiv och bakgrund både framför och bakom kameran. Formatet som efterfrågas är kort dokumentär- eller hybridfilm på max 4.30 minuter. Stödbelopp per film är 150 000 kronor. Filminstitutet och SVT går in med hälften var.

Åtta förslag väljs ut. De färdiga filmerna kommer att visas i samband med valet 2018 i Sveriges Television och på biografer i hela landet genom Folkets Bio.

– Vi vill bli överraskade och utmanade av kreativa formspråk, grepp och ämnesval, och samtidigt ge en tydlig och modern blick på hur det svenska samhället ser ut. Gärna med en ung och stark röst i fokus, säger Klara Grunning, filmkonsulent för dokumentärfilm på Filminstitutet.

– Vår önskan är att kastas in i ett vibrerande politiskt Sverige. Vi hoppas på att få träffa människor även långt utanför storstadsregionerna, säger Helena Ingelsten och Ina Holmqvist, redaktörer på SVT Kortfilm.

– Det är viktigare än någonsin att fler röster kommer fram i de filmer vi ser. Med filmvisningarna på biograferna hoppas vi ge många fler möjlighet att delta i det offentliga samtalet, säger Oscar Eriksson och Katrina Mathsson på Folkets Bio.

Ansökan skickas till Svenska Filminstitutet senast 10 november, 2017
Distribution: Sveriges Television och Folkets Bio.

Sök till Röst och läs mer här

För frågor om Röst, kontakta: Klara Grunning, klara.grunning@filminstitutet.se.

Kalendarium

Göteborgs Internationella Filmfestival (GiFF), 26 januari – 5 februari, 2018

Deadline STHLM debut 12 februari, 2018

Berlinale, 15 februari – 25 februari, 2018

Festival de Cannes, 8 maj – 19 maj, 2018

Producenten som ledare
Verksamhetsberättelse 2016 (PDF)
Verksamhetsberättelse 2016 (PDF)
Verksamhetsberättelse 2016 i rörlig form
Regional tillväxt

Film är inte bara en viktig kulturform. Film skapar tillväxt och arbetstillfällen. Allt fler kommuner och regioner arbetar strategiskt för att attrahera film- och TV-produktioner.

Läs mer