Stor sorg

Foto: Henrik Stenberg

Det är med stor sorg som vi nåddes av nyheten att Michael Nykqvist gått bort.

Samtidigt som en av Sveriges mest framstående skådespelare lämnar ett stort tomrum efter sig, så minns vi med värme en lång rad av hans fantastiska insatser inom film och teater.

Anette Mattsson, vd Filmregion Stockholm-Mälardalen:

– Michael har betytt väldigt mycket för filmen i huvudstadsregionen. Inte minst de svenska Millennium-filmerna har haft en enorm betydelse för vår region. Man kan lugnt säga att det var de här produktionerna som satte Stockholm-Mälardalen på den nationella och internationella filmkartan. Vi kommer verkligen att sakna Michael, samtidigt är vi innerligt tacksamma för de möten och filmer vi fick tillsammans.

Så sent som 2016 kunde vi se Michael i en annan av våra samproduktioner, Den Allvarsamma Leken (2016), regisserad av Pernilla August. Här vann han en Guldbagge för Bästa manliga biroll.

Kort efter Millennium-trilogin spelade Michael med Isabella Scorupco i Johan Brisingers film Änglavakt (2010). Filmens titel och handling får oss att med tårar i ögonen minnas de soliga inspelningsdagarna i Stockholm.

Foto: Henrik Stenberg / filmen Änglavakt

Kalendarium

Göteborgs Internationella Filmfestival (GiFF), 26 januari – 5 februari, 2018

Deadline STHLM debut 12 februari, 2018

Berlinale, 15 februari – 25 februari, 2018

Festival de Cannes, 8 maj – 19 maj, 2018

Producenten som ledare
Verksamhetsberättelse 2016 (PDF)
Verksamhetsberättelse 2016 (PDF)
Verksamhetsberättelse 2016 i rörlig form
Regional tillväxt

Film är inte bara en viktig kulturform. Film skapar tillväxt och arbetstillfällen. Allt fler kommuner och regioner arbetar strategiskt för att attrahera film- och TV-produktioner.

Läs mer