Gigantiska djur med attityd lyste upp Stockholm

julien_nonnon_tq0a0925_a4tryck_mailbart

Den franske videokonstnären Julien Nonnon hade med sig flera väldigt vilda vänner till Stockholm i helgen. Tillsammans lyste de upp den svenska huvudstaden med sin utställning SAFARI URBAIN STHLM.

Inför sitt besök hade konstnären gjort en uppsättning unika porträttbilder på djur med mänskliga attribut, klädsel och en urban modern street-look. Konstformen som kallas för street video-mapping innebär att bilder och animationer ljusprojiceras på fasadväggar. Konstinstallationen som endast pågick under en begränsad tid skapade en unik gestaltning och upplevelse i samspel med platserna där den ägde rum.

Stockholms invånare och besökare fick under några timmar se klassiska och moderna landmärken i ett helt nytt ljus, då de kaxiga bilderna projicerades på fasader och byggnader på tio platser i Stockholm – bl.a. Stockholms Stadshus, Hötorgsskrapan, Götgatsbacken och Globen. Varje bild avslutades med en animation.

Bilderna var ljudsatta av Andil Dahl, musiker och kompositör från Stockholm. En mobil livesession bestående av sju musiker rörde sig i anslutning till de platser där verken visades.

 

Filmregionens EU-projekt, Smart Kreativ Stad arbetar för att stärka filmbranschen. I projektet har vi bl.a. jobbat med frågor kring plats och tillståndshantering för film. Platserna för denna utställning valdes ut genom en tävling där location scouts – en grupp filmarbetare som förtjänar större synlighet – föreslog platser.

Kalendarium

Göteborgs Internationella Filmfestival (GiFF), 26 januari – 5 februari, 2018

Deadline STHLM debut 12 februari, 2018

Berlinale, 15 februari – 25 februari, 2018

Festival de Cannes, 8 maj – 19 maj, 2018

Producenten som ledare
Verksamhetsberättelse 2016 (PDF)
Verksamhetsberättelse 2016 (PDF)
Verksamhetsberättelse 2016 i rörlig form
Regional tillväxt

Film är inte bara en viktig kulturform. Film skapar tillväxt och arbetstillfällen. Allt fler kommuner och regioner arbetar strategiskt för att attrahera film- och TV-produktioner.

Läs mer