Efter Bergman-priset till Joakim Thörn

Bild_JoakimThörn_EfterBergman_2015Årets mottagare av Efter Bergman-priset tilldelas Joakim Thörn för manuset till Ultimate Fails Compilation. Priset delades ut under onsdagkvällen vid Kutens Bensin på Fårö.

Juryns motivering

Liksom Bergman, utforskar manusförfattaren makt och ondska i en sluten miljö, men här på en spelplan med global publik. Efter Bergmanpriset 2015 går till en film med tydlig vision som väckte stort engagemang hos juryn. Stort grattis till Joakim Thörn för manuset Ultimate Fails Compilation”.

”Oerhört roligt men samtidigt lite nervöst. Ska bli väldigt kul att gå vidare med produktionen, vi kommer att casta under hösten och börja spela in i februari”, säger pristagaren i en kommentar från Fårö.

Ultimate Fails Compilation undersöker vad som händer när ungdomar börjar producera slapstick-artade misslyckanden på nätet. Filmen rör sig i gränslandet mellan tragedi och komedi, maktspel och lek och problematiserar dagens extremt publika internetkultur, där ett klipp kan få över 100 miljoner visningar.

Joakim Thörn är född och uppvuxen i Halmstad men bor numera i Stockholm där han arbetar som regissör och manusförfattare. Hans kortfilm Lekplats hade premiär i år på Göteborgs Filmfestival. Förra året tilldelades han Barnens stipendiefonds utmärkelse för novellfilmsmanuset till Djurriket. Han driver också det egna produktionsbolaget Made in Halmstad AB.

Totalt tävlade 32 manus om priset, hälften skrivna av kvinnliga manusförfattare och hälften av manliga.

I juryn ingick Beata Mannheimer (Filmregion Stockholm-Mälardalen), Sanna Lenken (regissör), Ylva Liljeholm (Film på Gotland), Helen Beltram-Linné, (Bergmancenter) och Inger Hansson Danared (Svenska kyrkan).

Bakom Efter Bergman-priset står Film på Gotland, Bergmancenter på Fårö, Svenska kyrkan/Visby stift och Filmregion Stockholm-Mälardalen. Priset får också stöd av Kameraten AB, Ljud & Bildmedia AB samt Independent Kostym.

Kalendarium

Göteborgs Internationella Filmfestival (GiFF), 26 januari – 5 februari, 2018

Deadline STHLM debut 12 februari, 2018

Berlinale, 15 februari – 25 februari, 2018

Festival de Cannes, 8 maj – 19 maj, 2018

Producenten som ledare
Verksamhetsberättelse 2016 (PDF)
Verksamhetsberättelse 2016 (PDF)
Verksamhetsberättelse 2016 i rörlig form
Regional tillväxt

Film är inte bara en viktig kulturform. Film skapar tillväxt och arbetstillfällen. Allt fler kommuner och regioner arbetar strategiskt för att attrahera film- och TV-produktioner.

Läs mer