Moving Sweden: Stöd till 6 nya filmer

Moving Sweden har beslutat att bevilja stöd till 6 stycken projekt i formaten 30, 45 och 60 minuter: Daniel di Grados Alena, Anders Hazelius Gerilla, Linda Maria Birbecks Hitta bort, Maria Avramovas Lea och skogspiraterna, Goran Kapetanovichs Min faster i Sarajevo samt Zanyar Adamis Senses. Filmerna Vi ska bli rappare och Flaket har redan fått stöd av Moving Sweden.

Moving Sweden är en treårig filmsatsning som startade i april 2013. Syftet är att främja kontinuitet för svenska filmskapare, ge möjlighet att berätta i olika format och att inom redan fastställda stödnivåer skapa tillfälle att fokusera på det konstnärliga arbetet. Bakom satsningen står Svenska Filminstitutet, Sveriges Television, Regionala Filmresurscentrum och Filmregion Stockholm-Mälardalen.

Utöver de två projekt som tidigare fått stöd, Vi ska bli rappare av David Danial och Flaket av Fabian Svensson, Jens Klevje och Jenifer Malmqvist, kommer alltså nu sex nya projekt som fått stöd via Moving Sweden. Och de olika projekten visar upp en stor bredd.

Den blodiga genrefilmen Alena är baserad på serieboken av Kim W Andersson och utspelar sig i privatskolemiljö. Lea och skogspiraterna är ett animerat äventyr för barn, medan Hitta bort handlar om vänskapen mellan hemlösa ungdomar i Sverige. Senses handlar en om dirigents kamp när hon förlorar sina sinnen på grund av en sjukdom. Gerilla är en generationsfilm om unga människor i storstad som kämpar för uppmärksamhet och för feminism. Min faster i Sarajevo, slutligen, är en film om att utforska sina rötter i hemlandet, om skuld och identitet.

Filmerna i Moving Sweden-projektet sänds på SVT under våren och sommaren 2015.

Smart Kreativ Stad
Smart Kreativ Stad
Verksamhetsberättelse 2016 (PDF)
Verksamhetsberättelse 2016 (PDF)
Verksamhetsberättelse 2016 i rörlig form
Producenten som ledare
Kalendarium

6/3 - 12/3 Tempo Dokumentärfestival med följande på agendan:

8/3 VR-seminarium i Hornhuset kl. 15.00

7/3 Visning av Citizen Schein på Bio Victor kl. 17.45

7/3 Visning av Trafikljusen blir blå i morgon på Victoria 2 kl. 19.00

8/3 Visning av Efter Inez på Bio Rio kl. 17.30

8/3 Samtal pågår i Hornhuset kl 16.00

9/3 Tempo pitch på Bio Rio kl. 14.15

9/3 Visning av Citizen Schein på Bio Rio kl. 17.00

9/3 Visning av Trafikljusen blir blå i morgon på Reflexen kl. 19.30

12/3 Visning av Efter Inez på Victoria 2 kl. 18.45

11/5 - 22/5 Cannes Film Festival

Regional tillväxt

Film är inte bara en viktig kulturform. Film skapar tillväxt och arbetstillfällen. Allt fler kommuner och regioner arbetar strategiskt för att attrahera film- och TV-produktioner.

Läs mer