De vann ”Efter Bergman”-priset

4Jana-Bringlöv-Ekspong-tv-Victor-Lindgren-th-loJana Bringlöv Ekspong (manus) och Victor Lindgren (manusbearbetning) kammade hem årets upplaga av ”Efter Bergman”-priset för bästa kortfilmsmanus. Prisutdelningen ägde rum på torsdagkvällen på Kuten Bensin på Fårö. Tillsammans med producent Therese Högberg får Jana och Victor dela på priset som är värt 140 000 kronor.

Manuset ”Jag vill nå dig” handlar om elvaåriga Elin och hennes lillasyster Jennie. De är helt olika som personer men är ändå varandras stöd i en krånglig familjesituation.

Juryn motivering lyder: ”En omsorgsfullt berättad historia om en familj i sönderfall. I åtta osentimentala scener berättas, med ett konsekvent barnperspektiv, om två starka systrar som ger varandra hopp och styrka när föräldrarna sviker”.

– Det är verkligen en stor ära, och ett kvitto på att allt arbete vi la ner på ansökan lönade sig, säger en glad och stolt Therese Högberg. Framför allt betyder priset att filmen faktiskt kommer att bli gjord och det känns underbart.

Årets jury bestod av: Beata Mannheimer/Filmregion Stockholm-Mälardalen, Ylva Liljeholm/Film på Gotland, Håkan Holmlund/Svenska kyrkan, Elisabet Edlund/Bergmancenter på Fårö och Elisabeth Marjanovic Cronvall/regissör. Totalt tävlade 64 manus om priset.

”Efter Bergman” arrangeras och administreras av Bergmancenter på Fårö och Film på Gotland. Övriga finansiärer är: Svenska kyrkan, Visby stift, Independent Kostym, Filmregion Stockholm-Mälardalen, Kameraten AB och Ljud & Bild Media AB.

Förra årets vinnare, Jacob Márky, deltar under Bergmanveckan och visar klipp från ”Fuga” som fick priset 2012. Filmen är i princip färdiginspelad och ska nu börja klippas.

Kalendarium

Göteborgs Internationella Filmfestival (GiFF), 26 januari – 5 februari, 2018

Deadline STHLM debut 12 februari, 2018

Berlinale, 15 februari – 25 februari, 2018

Festival de Cannes, 8 maj – 19 maj, 2018

Producenten som ledare
Verksamhetsberättelse 2016 (PDF)
Verksamhetsberättelse 2016 (PDF)
Verksamhetsberättelse 2016 i rörlig form
Regional tillväxt

Film är inte bara en viktig kulturform. Film skapar tillväxt och arbetstillfällen. Allt fler kommuner och regioner arbetar strategiskt för att attrahera film- och TV-produktioner.

Läs mer