Första pris i Sevilla till Last Chapter

Goda nyheter från Sevilla! Peter Torbiörnssons film Last Chapter har utsetts till Best Documentary Film på filmfestivalen i Sevilla. Filmegion Stockholm-Mälardalen är samproducent. Filmen, som kommer att visas på bio och TV, är producerad av Stockholmsföretaget Eden Film.

Juryns motivering: ”En film som modigt, ärligt och med ett starkt personligt engagemang behandlar frågor om skuld, sanning och samvetskval. På ett nyansrikt och effektivt språk beskriver den även en politisk rörelses uppgång och fall, och hur höga ideal kallsinnigt offras för personlig vinning”.

Peter Torbiörnsson är en av Sveriges främsta dokumentärfilmsregissörer. Han är uppvuxen på Stora Essingen i Stockholm och har bland annat uppmärksammats för sin dokumentär om den stora bussolyckan som inträffade på Essingebron 1948. Hans senaste – nu prisbelönta – produktion Sista kapitlet (2010) återkopplar till ett globalt perspektiv som också finns med i flera av hans tidigare filmer.

Dokumentärfilmer samproducerade av Filmregion Stockholm-Mälardalen:

Love During Wartime
Facing Genocide
Last Chapter
Den nya tiden
Cubaton-El Medico
Galeasen
Mothers of War
Cargo
Magnus och papperstågen
I skuggan av en hjälte

Kalendarium

Göteborgs Internationella Filmfestival (GiFF), 26 januari – 5 februari, 2018

Deadline STHLM debut 12 februari, 2018

Berlinale, 15 februari – 25 februari, 2018

Festival de Cannes, 8 maj – 19 maj, 2018

Producenten som ledare
Verksamhetsberättelse 2016 (PDF)
Verksamhetsberättelse 2016 (PDF)
Verksamhetsberättelse 2016 i rörlig form
Regional tillväxt

Film är inte bara en viktig kulturform. Film skapar tillväxt och arbetstillfällen. Allt fler kommuner och regioner arbetar strategiskt för att attrahera film- och TV-produktioner.

Läs mer